Клубът

ПОФК Ботев Враца е професионален футболен клуб от град Враца. Председател на Управителния съвет е Христо Илиев, като негови членове още са Георги Каменов и Мартин Харизанов. Изпълнителният директор Греъм  Уорън подаде оставка и негов заместник все още не е избран.

Историята на клуба може да се раздели на 4 основни периода:

1921 – 1964

Повече от 40 години са нужни на футбола във Враца, за да намери пътя до най-високото ниво. През тези години в града се създават, обединяват и преобразуват много спортни и футболни дружества. През 1958 г. Ботев Враца за първи път се появява в Б група. Клубът се утвърждава в това ниво на футбола и скоро започва да мечтае за нещо по-голямо. Враца се оформя като индустриален център, което е най-важната гаранция за предстоящите добри години за футбола в града. През пролетта на 1964 г. Ботев Враца най-сетне успява да се пребори за място сред най-добрите в България по възможно най-добрия начин – директна победа като гост над Септемврийска слава (Михайловград).

1964 – 1990

26 последователни сезона Ботев Враца е непрекъснат участник в групата на „майсторите“. Най-доброто постижение е през юбилейната 1971 г., когато тимът завоюва бронзовите медали в А група и получава правото да представя България на европейската сцена.

Десетки са имената, които са записани със златни букви в историята на клуба в този период. Николай Пенков (334 мача), Сашо Ангелов (307 мача и 87 гола), Евлоги Йорданов (305 мача и 66 гола), Георги Каменов (285 мача и 150 гола),  Димитър Ефремов (278 мача), Емил Маринов (66 гола), Цветан Данов (63 гола), Илия Драгомиров, Тодор Гарев, Бойко Краев, Илия Вълов, Юлиян Емилов, Валери Греков, Цветан Йончев, Илия Войнов и много други. Не можем да пропуснем и треньорът Илия Панев.

1990 – 2005

Новата политическа, икономическа и социална действителност се отразява изключително тежко на Ботев Враца. Клубът се лута между Б и В група без амбиции и възможности да бъде фактор в българския футбол.  Единственият светъл лъч по това време е работата на детската школа, която продължава да създава добри футболисти. Вместо клубът да се издържа от продажбата на своите кадри (Мартин Петров и много други), парите от трансферите изчезват и Ботев Враца стига до фалит.

2006 – до наши дни

Едва след средата на първото десетилетие от новия век, врачанският футбол започва да намира верния път. Започва възход, който води тимът от аматьорския футбол до елитната група. Воден от Сашо  Ангелов и съставен основно от свои юноши, отборът триумфално се завръща в А група през пролетта на 2011 г. За съжаление след това времето на стадион „Христо Ботев“ отново спира и закономерно през 2015 г. мъжкият отбор се връща при аматьорите. Работата в школата също е занемарена, а най-талантливите деца от ранна възраст се местят в други клубове.

Следва нов възход. Ръководството е поето от новия кмет Калин Каменов в началото на 2016 г.  Дълговете са близо 1 000 000 лв. школата наброява около 60 деца и 4 треньора, а мъжкият отбор в Трета лига е без футболисти и спортно-технически щаб. Въпреки това отборът успява да се завърне в професионалния футбол, а през пролетта на 2018 г.  Ботев Враца печели изключително оспорваното първенство във Втора лига и се завърна в елита. Отново под ръководството на треньора Сашо Ангелов. В школата тренират над 200 деца, което е гаранция, че най-добрите дни за клуба тепърва предстоят.